Maj 2020

RÅ I LYSEGRØNT SELSKAB

af Julie Hey

Tillykke med fødselsdagen! Den dag, som mange riffeljægere spændt ser frem til år efter år, Bukkejagten d. 16. maj! Og måske, er bukkejagten i år endnu mere ventet, da corona-krisen har slået ring om rigtig mange i de seneste måneder. Jeg er glad for, at denne pandemi ikke startede i efteråret, så årets jagtsæson blev påvirket, og at vi herefter kun havde mørke måneder i sigte. Nu kom den i stedet efter, at vinteren (eller rettere sagt regnen) havde sluppet sit tag, og hvor foråret viste sig fra sin lyse side. Mange har derfor benyttet tiden, til at nyde naturen i dens allersmukkeste pragt, hvor naturen bogstavelig talt eksploderer i lysegrønne farver. Lysegrøn fra skovbund til trækrone. Lige nu er mange af de danske skovbunde fyldt med de fineste ramsløg, så det er bare om at komme ud med snittekniv, køkkensaks og kurv. Ramsløgsblade er spiselige har en elegant duft af hvidløg, og deres små hvide blomster smager skønt og pynter flot på en forårssalat af spæde grøntsager eller nye kartofler. Ramsløg er perfekt selskab til vildt, og det er nemt lige at stoppe lidt blade i harelommen, når man alligevel er derude. Skyl ikke bladene, men se dem efter for urenheder og tør dem evt. af med en fugtig klud. Blend bladene med lidt ristede pinjekerner, parmesan og en god oliveolie, til en grov pesto og smag til med salt og peber. Ideel til pasta, salater, dip, marinade eller i denne tatar af råvildt (se opskrift). Er man så heldig at få leveret en buk, er det bare om at tænke kreativt. Se at få udnyttet alle udskæringerne og få lavet en masse skønne retter. Min favoritspise er tatar, og man skal ikke snyde sig selv for at nyde denne ret (se opskrift) som den allerførste og inden resten af kødet evt. bliver frosset ned. Og så er det ellers bare, at få lavet medaljoner med bacon, dyrefilet med ramsløg, marineret dyrekølle, rullepølse af slaget, marokkansk gryderet af hals og gode krydrede gryderetter af bov. Jeg ønsker jer alle knæk og bræk om det er efter en buk, ramsløg eller anden naturlig spise.
Jagt fasaner

DET VILDE KØKKEN hos Julie Hey
JAGT, VILDT & VÅBEN nr. 42 
Idé og udarbejdelse af Julie Hey – Fotograf Betina Hastoft